Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (2024)

Är du nyfiken på vilket som är världens största kattdjur? Det finns flera stora katter i djurriket som är större än en vanlig husdjurskatt. I den här artikeln tittar vi närmre på fakta och tar reda på vilka som är de största kattdjuren i världen.

Stora katter i världen

Termen “Stora katter” är ett begrepp som används för att beskriva de fem stora kattdjuren inom Panthera Genus (Tiger, Lejon, Jaguar, Leopard och Snöleopard).

Samtliga av dessa stora katter kan ryta, förutom snöleoparden. Nyare definitioner av de stora kattdjuren inkluderar även puma och gepard, trots att de inte kan ryta.

Liger

Världens största kattdjur är en korsning mellan en tiger och ett lejon. Dessa förekommer dock inte i naturen, utan har blivit framavlad av människan. Därför brukar man inte räkna liger som en egen art då det inte är en naturlig blandras.

En fullvuxen hane kan nå en längd på 3 till 3,6 meter. Världens största liger vägde hela 725 kilo.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (1)

Bild: Shutterstock

Sibirisk Tiger

Den sibiriska tigern är världens näst största katt ifall man inkluderar liger. En sibirisk tigerhane kan väga upp till 320 kilo. De är kraftfulla jägare som definitivt sätter skräck i sina byten.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (2)

Bild: Shutterstock

Bengalisk Tiger

Den bengaliska tigern liknar den sibiriska tigern och den största skillnaden är egentligen att bengaliska tigrar har en mindre storlek och att de har en mer orange färg.

De har dock varit utrotningshotade sedan 2008.Majoriteten av alla bengaliska tigrar lever i Indien, men de förekommer även i Bangladesh, Nepal och Bhutan.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (3)

Bild: Shutterstock

Lejon

Lejon är det största kattdjuret i Afrika och är känd som ett av världens mest framgångsrika och kraftfulla rovdjur. De brukade finnas lejon även i Europa och Asien, men numera finns endast en liten andel tigrar kvar i Indien. IEuropa har lejonet varit utrotat sedan länge på grund av jakt.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (4)

Bild: Shutterstock

Jaguar

Jaguaren är det största kattdjuret i Sydamerika och Centralamerika. De kan väga mellan 56-96 kilo och vissa hanar har även noterats med en vikt på uppemot 158 kilo.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (5)

Bild: Shutterstock

Leopard

Den afrikanska leoparden är en av “de stora fem” i Afrika och är särskilt känd för sin fläckiga päls. Leoparder förekommer i Afrika, Centralasien, Indien och Kina.

Det är en väldigt kraftfull katt, som dessutom har otroliga klättringskunskaper. De drar ofta upp sina byten i träden.

Lista med världens största kattdjur

Nedan kan du se statistik över världens största katter utifrån medelvikten för hanar. Det kan förekomma skillnader mellan individer, vilket betyder att det finns enskilda katter som är större än så här.

RankTyp av kattAllmän vikt i kilo
1Liger450 till 725 kg
2Sibirisk tigerUpp till 320 kg
3Bengalisk tiger180 till 258 kg
4Lejon120 till 191 kg
5Jaguar45 till 113 kg
6Puma53 till 100 kg
7Leopard31 till 96 kg
8Gepard21 till 72 kg
9Snöleopard35 till 55 kg
10Lokatt18 till 30 kg

Vilken är den största katten som är tam?

Maine Coon är den kattras i världen som är den största tamkatten med en medelvikt på 7-11 kilo. De har en höjd på mellan 25-40 centimeter och hanarna kan ha en längd på uppemot 1 meter.

Honkatterna av denna ras är något mindre, men är fortfarande betydligt större än typiska husdjurskatter.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (7)

Bild: Shutterstock

En annan kattras som relativt nyligen blivit framavlad är Savannahkatten. Dessa är en korsning mellan en vild Serval och en husdjurskatt. Det dröjer dock fyra generationer innan dessa anses vara en sann Savannah katt.

  • Maine Coon katt
  • Savannah katt

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (8)

Bild: Shutterstock

Vanliga frågor och svar

Hur stor kan en Savannah katt bli?

Den största Savannah katten vägde 11 kilo. Medelvikten och storleken är dock något mindre på 7-10 kilo och en höjd på 35-43 centimeter.

Vilka är de fyra stora kattdjuren?

De fyra stora katterna är Tiger, Lejon, Leopard och Jaguar. Samtliga av dessa kan ryta och definieras därför som stora katter.

Vilket är det kraftfullaste kattdjuret i världen?

Tigern anses vara världens kraftfullaste katt som lever på jorden idag. De har dock funnits kraftfullare kattdjur genom historien.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (9)

Bild: Shutterstock

Skulle en tiger vinna över ett lejon i en kamp?

Tigrar och lejon är inte naturliga fiender eller konkurrenter eftersom att de lever på olika kontinenter. Om det mot förmodan skulle slåss mot varandra, så skulle tigern troligtvis att stå som vinnare.

Tigern är mer kraftfull och kapabel att slåss samtidigt som de står på sina bakben. När det kommer till storlek, så är det inte lika stor skillnad, men tigern har en tätare muskelmassa och väger betydligt mer än ett vanligt lejon.

Under romartiden så slogs lejon och tigrar mot varandra på Colosseum och enligt historiska texter, så vann alltid tigrarna.

Vilket är det största kattdjuret som någonsin funnits på jorden?

Den ökända sabeltandade tigern var en förhistorisk katt som också är det största kattdjuret som man känner till som levt på jorden. Det var dock inte nära besläktade med nutida tigrar eller andra kattdjur.

Experter uppskattar att den sabeltandade tigern vägde omkring 550 kilo. Deras gigantiska sabeltänder är minst sagt skräckinjagande och kunde säkerligen slita sönder både det ena och andra djuret under sin livstid.

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (10)

Bild: Shutterstock

Hur många av världens största kattdjur kände du till sedan tidigare? Lämna en kommentar nedan!

Världens Största Kattdjur - Swedish Nomad (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5761

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.